treść serwisu

Kotyle czarnofirnisowana

Jest częścią kolekcji: Sztuka starożytna

Nota popularyzatorska

W ceramice Starożytnej Grecji bardzo szeroką i zróżnicowaną grupę stanowią naczynia służące do picia. Wśród tych niezbędnych do spożywania wina wyróżniamy bardzo wiele typów różniących się od siebie kształtem m.in. skyfosy, kantarosy, fiale czy kotyle. Wilanowski zabytek należy do tego ostatniego rodzaju – o kształcie głębszej czary na stopce.

Naczynie dotrwało do naszych czasów w całości, jednak z licznymi ubytkami, zadrapaniami i przetarciami. Wilanowską kotyle wykonano w technice często spotykanej w ceramice Starożytnej Grecji. Po lekkim podeschnięciu naczyń uformowanych najczęściej na kole garncarskim ich powierzchnię pokrywano firnisem, czyli delikatną, specjalnie przygotowaną i oczyszczoną glinką bogatą w żelazo. Jednak czarny kolor pojawiał się dopiero po wypale w piecu. Najpierw naczynia wypalano w atmosferze z dostępem tlenu, a po osiągnięciu odpowiedniej temperatury odcinano jego dopływ (zamykając otwory pieca i być może dokładając mokrego drewna), dzięki czemu zawarte w wierzchniej glince tlenki żelaza ulegały redukcji i zmieniały kolor z czerwonego na czarny. Glinka ta także lekko się nadtapiała – nadając naczyniom charakterystyczny, satynowy połysk.

Pokryte w całości firnisem przedmioty pojawiają się około połowy VI wieku, a już w II. połowie V wieku są już szeroko rozpowszechnione. Mają one zwykle charakter głównie użytkowy.

Informacje o obiekcie

Informacje o obiekcie

Autor / wytwórca

nieznany

Rodzaj obiektu

naczynie użytkowe...

Technika

czarnofirnisowanie

Tworzywo / materiał

glina

Czas powstania / datowanie

480-470 p.n.e.

Miejsce powstania / znalezienia

powstanie: Ateny, Grecja

Właściciel

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Numer identyfikacyjny

Wil.5154

Lokalizacja / status

obiekt nie jest teraz eksponowany

Może Cię również zainteresować:

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
asd