
Kielich
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
Jest częścią kolekcji: Formy kuchenne
Podłużna, płaska forma do potraw w kształcie ryby. Dekoracyjna część naczynia została wypukle wymodelowana, z wyraźnie zarysowanym łbem, ogonem, płetwami i detalami łusek. Wokół głowy profilowano niski brzeg w płytkie półwałki. Na jednym końcu formy znajduje się uchwyt z kółkiem, na drugim – szeroka blacha wywinięta w pałąkowaty uchwyt.
W XIX wieku formy do galarety pełniły nie tylko funkcję użytkową, lecz także reprezentacyjną, stanowiąc ważny element wyposażenia zaplecza kuchennego w rezydencjach arystokratycznych i zamożnych domach mieszczańskich. Wykonane najczęściej z cyny lub miedzi, wykorzystywano je do przygotowywania zarówno wytrawnych potraw w galarecie, jak i deserów. Bogactwo form i detali dekoracyjnych świadczyło o wysokim poziomie rzemiosła oraz dbałości o estetykę serwowanych potraw.
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 5,3 cm, szerokość: 23,8 cm
Rodzaj obiektu
sprzęt gospodarstwa domowego
Technika
tłoczenie; nitowanie
Tworzywo / materiał
stal
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Okręgowe w Toruniu
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna