Czarka
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
Jest częścią kolekcji: Ceramika
Czarka – mała, fajansowa, półkolista z nieznacznie wyodrębnioną stopką, skromnie zdobiona biegnącym wokół brzegu dwubarwnym szlakiem stylizowanych maków (płatki kwiatowe bordowo-czerwone, liście łodygi i makówki ciemno-zielone), zamkniętych pomiędzy dwoma brązowymi prążkami. Dekorację tę tworzy dwukrotnie powtórzony wzór, tj. mieszczący się w obwodzie brzegu czarki symetryczny wzór z motywem kielichowatego maku, stojącego pomiędzy parą długich esowato wijących się łodyg zakończonych makówką. Stopkę, podobnie jak pas dekoracji, obiega brązowy prążek.
Joanna Kluz
Autor / wytwórca
Rodzaj obiektu
ceramika
Tworzywo / materiał
fajans
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum - Zamek w Łańcucie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
T. Goode
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
T. Goode
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
T. Goode
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Lublinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna
0/500
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Zarządzaj plikami cookies:
Ten rodzaj plików cookies jest niezbędny do funkcjonowania serwisu. Możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy działała prawidłowo.
WYMAGANE
Służą do pomiaru zaangażowania użytkowników i generowania statystyk na temat serwisu w celu lepszego zrozumienia, jak jest używany. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z serwisu i nie będziemy w stanie monitorować jego wydajności.