
Szabla francuska
Szabla
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
Jest częścią kolekcji: Broń, instrumenty, varia
Francuska szabla z 1823 r. z zakrzywioną głownią o długości 92,5 cm. Na zastawie czyli tylnej części szabli wyryty napis Manufre R le Klingenthal gbu. Rękojeść szabli jest mosiężna z kabłąkiem i tarczkowym jelcem, natomiast sam trzon pokryty jest czarną skórą i opleciony mosiężnym drutem. Pochwa jest żelazna zakończona trzewikiem. Tego typu szable rzecz jasna wykorzystywane były do zadawania szeregu rodzaju cięć, rzadziej pchnięć. Szabla zyskała ogromną popularność w Polsce W XVII w., co doprowadziło do powstania jej kultu jako jedynej broni godnej polskiego szlachcica. Jako broń, popularna do końca XIX w. a nawet początków wieku XX.
Cyprian Biernat
Rodzaj obiektu
militaria
Czas powstania / datowanie
Właściciel
Muzeum - Zamek w Łańcucie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
XIX/XX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
nieznany
XVIII wiek
Muzeum Narodowe w Lublinie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Okręgowe w Toruniu
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna
0/500
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Zarządzaj plikami cookies:
Ten rodzaj plików cookies jest niezbędny do funkcjonowania serwisu. Możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy działała prawidłowo.
WYMAGANE
Służą do pomiaru zaangażowania użytkowników i generowania statystyk na temat serwisu w celu lepszego zrozumienia, jak jest używany. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z serwisu i nie będziemy w stanie monitorować jego wydajności.