Naczynie zasobowe z odrutowaniem
1890 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Jest częścią kolekcji: Wczesne średniowiecze na Pomorzu
Gromadzenie i odpowiednie przechowywanie żywności należało do podstawowych zajęć gospodarskich mieszkańców wczesnośredniowiecznych osad. Płody rolne najczęściej umieszczane były w jamach moszczonych sianem lub plecionkowymi matami. Ziarna zbóż przeznaczane na siew lub na mąkę i kasze przechowywano w dużych naczyniach glinianych, tzw. zasobowcach, odznaczających się bardzo dużą pojemnością. Naczynia te wykonywano bez użycia koła garncarskiego lub metodą częściowego obtaczania na kole. Cechą wspólną dla form z ostrym załomem brzuśca były wzmacniające dodatkowo ścianki naczynia dookolne listwy plastyczne ułatwiające też podnoszenie i przenoszenie. Powierzchnie naczyń zdobiły bardzo bogate wątki zdobnicze. Zabytek z Lęborka reprezentuje przykład naczynia zasobowego wylepionego ręcznie z grubych glinianych wałków bez użycia koła garncarskiego. Ma workowaty kształt, a jego powierzchnię zdobią cztery strefy zdobnicze oddzielone trzema dookolnymi listwami plastycznymi, na których znajdują się szerokie, ukośne nacięcia przypominające karby.
Grzegorz Durdyń
Inne nazwy
zasobowiec; Weisdin
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 90 cm
Rodzaj obiektu
naczynie zasobowe, pojemnik
Technika
rycie, wygładzanie, technika wałeczkowa, lepienie
Tworzywo / materiał
glina
Pochodzenie / sposób pozyskania
pozyskanie własne
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
1890 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1900 — 1939
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1901 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna