Łyżeczka deserowa
około 1895 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Jest częścią kolekcji: Wyroby rzemiosła i przemysłu szczecińskiego
Konwisarstwo było rzemiosłem zajmującym się wyrobem naczyń i innych przedmiotów użytkowych z cyny oraz jej stopów. Ze względu na trwałość surowca i estetykę wyrobów wykonywano z niej elementy wyposażenia kościołów, zamków oraz domów zamożnych mieszczan. Z czasem powstało również wiele nietuzinkowych cynowych form użytkowych, takich jak konwie do przechowywania wody lub mleka oraz szkandele do nagrzewania pościeli.
Na obszarze Pomorza jeden z prężniej działających cechów konwisarzy znajdował się w Szczecinie, gdzie w okresie od XV do połowy XIX stulecia funkcjonowało ponad stu rzemieślników, którzy zawodowo zajmowali się tym rzemiosłem. Jednym z nich był Andreas Oestmann, pochodzący ze szwedzkiej miejscowości Karlskrona, który prawa cywilne Szczecina uzyskał 30 lipca 1756 roku. Jako obywatel miasta wykonywał wiele różnego rodzaju przedmiotów, pośród których znajdowała się prezentowana teryna cynowa o bardzo efektownej formie, naśladująca wyroby srebrne. Analogiczne obiekty znajdują się w zbiorach Muzeum Narodowego w Gdańsku (nieco mniejszy wariant), a także Muzeum Narodowego w Warszawie.
Anna Lew-Machniak
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 28 cm, szerokość: 33.4 cm
brzusiec: wysokość: 15.4 cm, szerokość: 33.4 cm
Rodzaj obiektu
waza
Technika
odlewanie, cyzelowanie, repusowanie
Tworzywo / materiał
cyna
Pochodzenie / sposób pozyskania
zakup
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
około 1895 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1890 — 1936
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1751 — 1825
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Zamkowe w Malborku
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna