treść serwisu

Nóż

Nota popularyzatorska

Pierwszy z kompletu dwunastu noży półmiskowych z sygnaturą „BUBELA | SHEFFIELD STEEL” widoczną po jednej ze stron ostrza. Nóż w kolorze srebrnym. Ostrze zostało wykonane ze stali nierdzewnej, trzonek jest pokryty platerem. Ostrze jest podłużne, o zaokrąglonej krawędzi, trzonek płaski, rozszerza się ku dołowi. W dolnej części trzonek został ozdobiony motywem geometrycznym utrzymanym w stylistyce art déco. Dekoracja składa się z dwóch prostych żłobień (pocienień) biegnących wzdłuż obu krawędzi trzonka. Zakończenie trzonka jest ścięte w miejscach, gdzie został on pocieniony.

Noże służące do spożywania posiłków są wysmukłe, a po jednej ze stron ostrza znajduje się krawędź tnąca. Zgodnie z zasadami savoir-vivre’u (fr. savoir – wiedzieć, vivre – żyć; a więc sztuki „znajomości życia”) funkcja noża obiadowego jest ograniczona. Ma on bowiem służyć jedynie do krojenia mięs i wędlin. Tradycyjnie nie wypada użyć go do krojenia znajdujących się na talerzu jarzyn (przede wszystkim ziemniaków) czy sałaty. Te pierwsze powinny być bowiem na tyle miękkie, aby goście mogli w łatwy sposób podzielić je na mniejsze części przy pomocy widelca. Sałata natomiast powinna być porwana przez kucharza na tyle drobno, by goście nie mieli potrzeby jej kroić. Dawniej, kiedy użycie sztućców wykonanych ze srebra lub pokrytych platerem było bardziej powszechne, uważano bowiem, że kontakt srebrnego ostrza z liściem sałaty powoduje gorzknienie. Noża obiadowego nie powinno się również używać do smarowania pieczywa masłem. Do tej czynności jest przeznaczony specjalny – mniejszy i tępy – nożyk. Gościom podaje się także osobny, niewielki talerzyk na pieczywo. Powinien się znajdować po lewej stronie nakrycia, nad talerzem. Pieczywa nie należy kroić, a łamać nad talerzykiem na mniejsze kawałki, z których każdy oddzielnie smaruje się masłem.

MF

Informacje o obiekcie

Informacje o obiekcie

Autor / wytwórca

BUBELA i SKA (Cieszyn; 1929-1945)

Wymiary

cały obiekt: wysokość: 21.5 cm, szerokość: 2 cm

Technika

gięcie, cięcie, odlew, platerownie srebrem

Tworzywo / materiał

metal, srebro, stal nierdzewna

Pochodzenie / sposób pozyskania

darowizna

Czas powstania / datowanie

1929 — 1939

Miejsce powstania / znalezienia

powstanie: Cieszyn (województwo śląskie)

Właściciel

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN

Numer identyfikacyjny

MPOLIN-M985

Lokalizacja / status

obiekt nie jest teraz eksponowany

Może Cię również zainteresować:

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
asd