List do Tadeusza Perla
1939-02-01
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Jest częścią kolekcji: Sztućce – pamiątka po żydowskiej rodzinie mieszkającej w Krakowie
Otwieracz do konserw w formie podłużnego pręta po jednej stronie zakończonego uchwytem. Obiekt został wykonany z jednego cylindrycznego fragmentu metalu. Po jednej ze stron metal został zagięty, tworząc owalny uchwyt. Po drugiej znajduje się wycięcie sięgające 1/4 długości.
Produkty konserwowane w puszkach pojawiły się na początku XIX wieku. Ten sposób przechowywania żywności został opatentowany przez francuskiego browarnika Nicolasa Apperta, zwanego dziś także „ojcem konserwowania”. Powstanie puszek z żywnością było odpowiedzią na zapotrzebowanie aprowizacyjne armii napoleońskiej. Co ciekawe, pierwotnie opakowania konserwowej żywności miały być szklane. Metalowe puszki okazały się jednak lżejsze, a tym samym bardziej praktyczne. W sklepach puszkowana żywność zaczęła pojawiać się w latach 30. XIX wieku. Początkowo konserwy były dostępne jedynie w Anglii, gdzie powstały pierwsze zakłady produkcyjne. Produkt okazał się jednak na tyle atrakcyjny dla ludności cywilnej, że szybko zaczęto go wytwarzać także w innych krajach.
MF
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 13.8 cm, szerokość: 3.8 cm
Technika
gięcie, cięcie, odlew
Tworzywo / materiał
metal
Pochodzenie / sposób pozyskania
darowizna
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
1939-02-01
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
1929 — 1939
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
1929 — 1939
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
odkryj ten TEMAT
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna