
Talerz deserowy
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
Jest częścią kolekcji: Ceramika
Talerzyk deserowy z kogutem
Talerz fajansowy płaski z łagodnie podniesionym brzegiem, wyciętym w sześć płaskich łuków tworzących sześciolistną formę. Głównym, centralnym motywem dekoracyjnym jest kogut, przedstawiony w technice wklęsło-wypukłego reliefu, malowanego podszkliwnie w kolorach: ciemnozielonym, brązowym i bordowym. Podłoże wokół ptaka pokryte zostało zielono-żółtym odcieniem farby. Kogut zwrócony głową w lewą stronę talerza, przedstawiony w pozycji kroczenia przed siebie. Jego upierzenie jest dwubarwne: przód i ogon zielonkawo-czarne, szyja i korpus w odcieniach brązu, rozjaśniane naturalnie na wypukłościach reliefu w partiach piór. Głowa z grzebieniem zabarwione na bordowo. Sąsiadujące tło z przedstawia lekko zaznaczone kępy traw z trzema kłosami i sześcioma kwiatami. Roślinność została uzupełniona kompozycyjnie dużym trójliściem umieszczonym pod nogami koguta. Kwiaty i kłosy malowane farbą bordową i pomarańczową. Widoczne ubytki w farbie. Pozostała część talerza zachowuje barwę szkliwa w odcieniach kremowo-żółtych.
Michał Rajchert
Autor / wytwórca
Rodzaj obiektu
ceramika
Technika
farby podszkliwne, majolika
Tworzywo / materiał
fajans
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum - Zamek w Łańcucie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
początek XX w.
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna