
Naczynie zasobowe z odrutowaniem
1890 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Jest częścią kolekcji: Ceramika ludowa
Naczynia kamionkowe o kształcie owalnej butli, zwane także flaszami, służyły do przechowywania oleju, alkoholu, octu lub nafty. Ten typ szkliwionej ceramiki wytwarzany zwykle z mieszaniny glin wysokotemperaturowych, wypalanych powyżej 1200º C to naczynia niezwykle solidne i wytrzymałe, przydatne w gospodarstwie domowym.
Najbardziej znanym XIX-wiecznym, pruskim ośrodkiem produkującym wyroby kamionkowe był Bolesławiec, miejscowość obecnie znajdująca się w województwie dolnośląskim. Liczne wytwórnie ceramiki funkcjonowały tam już w średniowieczu, a w XVIII w. tamtejsze wyroby, szczególnie te o charakterystycznej brązowej barwie uzyskiwanej ze złóż gliny o dużej zawartości krzemu i tlenku glinu, znane były na terenie Prus, Saksonii, Polski i Rosji. Do rozkwitu Bolesławca przyczyniły się technologiczne rozwiązania Johanna Gottlieba Altmanna (1780–1851) oraz utworzenie szkoły uczącej zawodu garncarza-ceramika.
Ze względu na kolor oraz jakość naczynia, z dużym prawdopodobieństwem można sądzić, że prezentowana butla została wykonana właśnie w ośrodku bolesławieckim. Znajdująca się na flaszy druciana siatka nie jest oryginalnym elementem, stanowi natomiast świadectwo późniejszej naprawy.
Pomimo popularności kamionkowych butli i prawdopodobnie niewygórowanej ceny wielu mieszkańców wsi, a także mieszczan należących do biedniejszego pospólstwa nie mogło sobie pozwolić na częsty zakup ceramiki. Jedną z metod przedłużania używalności takich przedmiotów było drutowanie, polegające na ścisłym opleceniu naczynia drucianą siatką, która utrzymywała pęknięty czerep w całości. Tego rodzaju naprawianiem naczyń trudnili się zazwyczaj wędrowni rzemieślnicy, nazywani druciarzami, którzy przemieszczając się od wsi do wsi wozem konnym, a często i pieszo oferowali mieszkańcom swoje usługi wykonując je bezpośrednio na miejscu.
Iwona Karwowska
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 28.5 cm, średnica: 17 cm
wylew: średnica: 3.6 cm
Rodzaj obiektu
butelka
Technika
techniki garncarskie
Tworzywo / materiał
kamionka, szkliwo, metal
Pochodzenie / sposób pozyskania
darowizna
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
nieznany
1890 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
nieznany
1600 — 1699
Muzeum Narodowe w Szczecinie
nieznany
1880 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Zamkowe w Malborku
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna
0/500
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Zarządzaj plikami cookies:
Ten rodzaj plików cookies jest niezbędny do funkcjonowania serwisu. Możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy działała prawidłowo.
WYMAGANE
Służą do pomiaru zaangażowania użytkowników i generowania statystyk na temat serwisu w celu lepszego zrozumienia, jak jest używany. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z serwisu i nie będziemy w stanie monitorować jego wydajności.