treść serwisu

Amforka

Jest częścią kolekcji: Sztuka starożytna

Nota popularyzatorska

Brzuchata, niska amforka o zaokrąglonych ramionach. Po jej bokach doklejono dwa uchwyty. Jedyną dekoracją naczynia są szeroko rozmieszczone, pionowe linie wklęsłe, wyryte w podeschniętej glinie. Powierzchnia naczynia ma kolor brunatny.

Wilanowska amforka należy do grupy naczyń określanych przez archeologów terminem „impasto”. Są to wczesne wyroby etruskie, powstające nie na kole garncarskim (jak ogromna większość późniejszej ceramiki antycznej), a lepione z ręki. Zazwyczaj ich kształty nie są wobec tego idealnie regularne, jest tak także w przypadku amforki. Naczynia te powstawały z gliny słabo oczyszczonej, lub nieoczyszczonej wcale, co wpływało na ich jakość i wygląd powierzchni (szorstkiej i z drobinkami). Często ich dekorację wykonywano w technice rytowania lub odciskania, a dużo rzadziej spotkać można egzemplarze malowane. Kolory – brązy lub czernie - uzyskiwano przez wypał redukcyjny (bez dostępu tlenu), dzięki czemu powierzchnia przybierała ciemną barwę. Jednak nie była ona doskonale czarna, jak w późniejszych naczyniach zwanych „bucchero nero”. Spowodowane było to niedoskonałościami w konstrukcji pieca. Dopiero na początku VII w. p.n.e. zaczęły powstawać naczynia z materiału lepiej oczyszczonego, a także wypalanego w piecach pozwalających na precyzyjniejszą kontrolę nad temperaturą i dostępem tlenu. Od tego czasu powoli zaczęły się pojawiać naczynia wykonywane w technice „bucchero nero” także obecne w wilanowskiej kolekcji.

Informacje o obiekcie

Informacje o obiekcie

Autor / wytwórca

nieznany

Rodzaj obiektu

naczynie użytkowe...

Technika

impasto

Tworzywo / materiał

glina

Czas powstania / datowanie

VIII p.n.e.

Miejsce powstania / znalezienia

powstanie: Kampania, Italia Południowa

Właściciel

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Numer identyfikacyjny

Wil.5373

Lokalizacja / status

obiekt nie jest teraz eksponowany

Może Cię również zainteresować:

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
asd