treść serwisu

Forma do wypieku gofrów

Jest częścią kolekcji: Gospodarstwo domowe

Nota popularyzatorska

Będące rodzajem wafli gofry wypiekane samodzielnie w domach za pomocą ciężkich, żeliwnych form były na Pomorzu popularnym przysmakiem. Ich przyrządzenie nie było trudne, ale wymagało od gospodyni użycia składników w określonych proporcjach. Przepis często umieszczano na gofrownicy. Ciasto wyrabiano z mąki, mleka, jajek, masła i drożdży, czasami dodawano do niego również ziemniaki. Gotowe ciasto wylewano na środek dobrze rozgrzanej i nasmarowanej tłuszczem (wieprzowym lub gęsim) gofrownicy i równomiernie po niej rozprowadzano. Po chwili pieczenia, za pomocą pogrzebacza, formę obracano tak, aby górna jej powierzchnia znalazła się na dole, co zapewniało równomierne upieczenie się gofrów z obu stron. Gotowe wypieki smarowano konfiturą lub posypywano cukrem.

W zbiorach etnograficznych Muzeum Narodowego w Szczecinie znajduje się forma, z której użyciem można było wypiekać gofry o kształcie serca wypełnionego kratownicą – w Niemczech znanym przynajmniej od 1. połowy XIX wieku. Na pokrywie formy umieszczony jest przepis, w skład którego wchodzą ziemniaki. Do czasów współczesnych nie zachowała się okrągła podstawa, która umożliwiała położenie formy na fajerkach.

Agnieszka Słowińska



Sygnatury i napisy:

Napis: Środek pokrywy, pod uchwytem.; 1 Klg Mehl 2(¼) Liter Milch6-8 Eier 375 Gr. Butter1 Löffel Hefe.N 2

Informacje o obiekcie

Informacje o obiekcie Forma do wypieku gofrów

Autor / wytwórca

nieznany

Wymiary

cały obiekt: wysokość: 5.6 cm, szerokość: 27.9 cm

Rodzaj obiektu

gofrownica

Technika

odlew

Tworzywo / materiał

żeliwo

Pochodzenie / sposób pozyskania

darowizna

Czas powstania / datowanie

1901 — 1945

Miejsce powstania / znalezienia

powstanie: Niemcy (Europa)

Właściciel

Muzeum Narodowe w Szczecinie

Numer identyfikacyjny

MNS/E/3442

Lokalizacja / status

obiekt nie jest teraz eksponowany

Może Cię również zainteresować:

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

strona główna

Ustawienia prywatności

Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+