treść serwisu

Filtry

Kolekcja
Tworzywo / materiał
Autor / wytwórca
Miejsce powstania / znalezienia
Typ dokumentacji
Technika
Rodzaj obiektu
Lokalizacja / status
Czas powstania / datowanie
Era
Era
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+

Inne systemy periodyzacji:

Typ licencji

Twoje kryteria wyszukiwania:

WYCZYŚĆ filtry
  • Fraza: przygotowywanie potraw

Liczba wyników: 12

Obiekty

9
patelnia dołkownica - Ujęcie ze skosu z prawej; Patelnia z miedzianym naczyniem oraz kutymi z żelaza: rączką i trzema nóżkami. Talerz patelni okrągły, miedziany o niskim kołnierzu i z siedmioma wgłębieniami na ciasto. Środkowe wgłębienie w kształcie serca, pozostałe, okalające je – okrągłe. Trzy nóżki dołączone od spodu wykonane z płaskowników, u dołu esowato wygięte na zewnątrz. Do jednej z nóżek mocowana długa, prosta rączka. Na około 2/3 długości spłaszczona. Koniec rączki wygięty esowato i dociśnięty do uchwytu, tworząc otwór w kształcie łezki. Patelnia nosi ślady użytkowania.

Patelnia dołkownica

nieznany

1851 — 1900

Muzeum Narodowe w Szczecinie

forma do wypieku babki - Ujęcie z przodu; Forma do wypieku o charakterystycznym dla wypieku babek kształcie. Brzusiec nieznacznie rozszerzający się ku górze, zdobiony lekko skośnymi, regularnymi karbami. Brzeg prosty, uformowany prostopadle do ścianek brzuśca. W centralnej części dna znajduje się komin o walcowatym kształcie, zakończony kopulasto z małym otworem na szczycie o zaznaczonym wylewie. Naczynie wykonane z gliny o jasnej barwie, szkliwo w jasnobrązowej tonacji pokrywa tylko jego wnętrze.

Forma do wypieku babki

nieznany

1890 — 1910

Muzeum Narodowe w Szczecinie

dziadek do orzechów - Ujęcie z drugiego boku; Odlany z żeliwa dziadek do orzechów w kształcie realistycznie przedstawionej wiewiórki. Postać wiewiórki składa się z dwóch symetrycznych, połączonych ze sobą części. W środku mechanizm dźwigniowy, służący do rozłupywania orzechów. Jego widoczną część stanowią złączone łapki, na których kładło się orzech oraz pełniący rolę uchwytu długi ogon. Wiewiórka przymocowana jest do prostokątnej podstawy. Mniej więcej na środku podstawy wkręcona, przechodząca na wylot, dodatkowa śruba, na której opiera się ogon. Podstawa lekko uszkodzona.

Dziadek do orzechów

nieznany

1924 — 1945

Muzeum Narodowe w Szczecinie

patelnia dołkownica - Ujęcie z tyłu; Patelnia wykonana z blachy miedzianej. W talerzu patelni 8 okrągłych, dość płytkich wgłębień. Kołnierz patelni wyskoki. Do kołnierza mocowana za pomocą 3 nitów długa, prosta rączka. Koniec rączki wygięty, lekko zaokrąglony z wyciętym okrągłym otworem służącym do powieszenia patelni na ścianie. Spodnia część patelni i rączka w dobrym stanie - miedź błyszcząca, powierzchnia wewnętrzna zdarta.

Patelnia dołkownica

nieznany

1851 — 1900

Muzeum Narodowe w Szczecinie

prasa do manioku - Ujęcie z tyłu; Długa, cylindryczna, pleciona prasa w formie wrzecionowatego wora. U szczytu posiada uchwyt w formie ucha, od spodu jest związana i zakończona rodzajem pętli. Wypleciona techniką taśmowo-krzyżową, dodatkowo wzmocniona: łykiem, sznurkiem z włókna roślinnego, w górnej części – wokół zewnętrznej krawędzi uchwytu i otworu – żyłką oraz w dolnej części – wokół pętli i powyżej niej – mocowaniem z naturalnego sznurka. Z zewnątrz ma naturalny kolor trzciny.

Prasa do manioku

nieznany

około 1980 — 1985

Muzeum Narodowe w Szczecinie

forma do wypieku gofrów - Ujęcie z przodu; Forma do wypieku gofrów wykonana z żeliwa. Składa się z połączonych jednym zawiasem: podstawy i pokrywy z uchwytem na pogrzebacz. Kształt podstawy okrągły, kształt pokrywy – przypominający wielopłatkowy kwiat. Wewnątrz, na obu powierzchniach, wzór w kształcie pięciu przylegających do siebie, takich samych, wypełnionych kratownicą serc.

Forma do wypieku gofrów

nieznany

1901 — 1945

Muzeum Narodowe w Szczecinie

forma do wypieku gofrów - Ujęcie z przodu; Forma do wypieku gofrów wykonana z żeliwa. Składa się z okrągłej podstawy oraz ściśle przylegającej do niej pokrywy w kształcie wielopłatkowego kwiatka. Obie powierzchnie pokryte wewnątrz kratownicą, podzieloną na 5 jednakowych pół w kształcie serca. N

Forma do wypieku gofrów

nieznany

1901 — 1945

Muzeum Narodowe w Szczecinie

tłok pieczętny - Ujęcie z góry; Fajansowe, szkliwione jednolicie na biało naczynie w kształcie indyka. Realistyczna postać ptaka odwzorowana w postaci wgłębnego wzoru.

Forma ceramiczna

Villeroy & Boch (1748- )

1890 — 1910

Muzeum Narodowe w Szczecinie

forma do wypieku babki - Ujęcie z przodu; Forma do wypieku babki o niewielkich rozmiarach i typowym dla tego rodzaju ciasta kształcie. Wysoki, prosty brzusiec regularnie karbowany i nieznacznie rozszerzający się ku górze przechodzi w wyraźnie wygięty na zewnątrz kołnierz o pogrubionej krawędzi. Centralna część dna wpuszczona do środka tworzy tak zwany komin (walec o kopulastym szczycie zakończonym małym otworkiem z zaznaczonym wylewem). Forma wykonana z gliny, wewnątrz jasnozielone szkliwo, zewnętrzna strona nie szkliwiona.

Forma do wypieku babki

nieznany

1890 — 1945

Muzeum Narodowe w Szczecinie

Znaleziono 9 obiektów

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

strona główna

Ustawienia prywatności

Używamy plików cookie, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Plikami cookie możesz zarządzać, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
asd